planogram-butik

Försäljningsfördelar med planogram i butik

Känslan av att komma in i en butik och se hur välstrukturerat allt är, alla produkter känns nästan som att varan var skräddarsydd för just sin plats. Denna syn vid namn planogram är något som företag dragit nytta under en längre tid nu och det ger garanterat vinning.

Öka försäljningen med ett välgjort planogram

Ett bra och välgjort planogram öka försäljningen samt också minska på utgifterna för både varuförsörjning och butiken i sig. Optimering av planogram på butiksnivå effektiverar i detta läge nyttan i form av högre försäljning och lägre kostnader. Utöver att det som sagt är väldigt gynnsamt så är den samtidigt otroligt sparsam då det enkelt kan göras skräddarsydd skiss för just din butik baserat på försäljningssiffror samt lageryta.

Vad är planogram?

Ett planogram är en karta på produktens plats i butikshyllan och hur de på bäst sätt kan placeras för att både få ut så mycket som möjligt av varan från lagret samt att därav öka chansen att kund ser varan. Planogram i butik används för att effektivisera försäljning per kvadratmeter.
Att utnyttja hyllorna på rätt sätt är otroligt viktigt och detta gör också skillnad i arbetet med varuleveranser. Med rätt konfigurerade hyllor hjälper det arbetet i att placera ut varorna under leverans och gör att man uppnår ett så kallat ”one-way inventory”. Därmed blir kostnaderna mindre tack vare:

1

Överflödiga produkter behövs inte föras tillbaka till lagret om man fyllt hyllan till rätt kapacitet.

2

De bästa säljande produkterna som snabbt säljs behövs inte fyllas på lika ofta.

3

Det är enklare att arbeta i ett som inte är överfyllt av varor som egentligen bör vara ute i butiken.

Varför används planogram?

Att komma in i en välsorterad butik med fina hyllor ökar köpstatistiken samt medför en struktur som förenklar arbetet med att få ut varorna i butik. Detta genererar vinst och minskat onödigt arbete. Idén är helt enkelt att optimera hyllplatsen för varje produkt i varje butik baserat på flera parametrar.

  • Försäljningsvolym
  • Försäljningsmarginal
  • Förpackningsstorlek
  • Leveransfrekvens

Kostnadsfördelar med skräddarsydda planogram för enskilda butiker

Vid användning av planogram i din butik kommer du att minska kostnaderna på dessa sätt:

1Ökad effektivitet i butiken och i varuförsörjningen.

2Minskning på lagerrelaterade kostnader, så som lagerförvaring och svinn.

Scroll to top